Културни и природни забележителности в района на село Черни Осъм

  • 22251 times

Културни и природни забележителности в района на село Черни Осъм

В полите на Централна Стара планина, в дебрите на Троянския Балкан се намира едно китно българско село Черни Осъм. Макар да е малко на площ, то е изключително красиво и поради тази причина хиляди туристи от страната и чужбина посещават целогодишно селото.

Една от водещите културни забележителности е Природо-научния музей. Тук може да видите голямото разнообразие на препарирани животни, които обитават района на село Черни Осъм.

Интересно е да се отбележи, че докато посетителите разглеждат богатата експозиция може да се насладят на аудио записи от животински звуци. Най-известният представител на село Черни Осъм е Дочо Нешков. С голямо сърце и душа той създава своя собствена сбирка представяща историята и културата на това място – истински етнографски музей.

Предмети от бита и фото архивни снимки показват как са живяли хората в този район. В село Черни Осъм има специално изградено училище с паралелка за обучение на планински водачи. Най-известната забележителност в близост до село Черни Осъм е Троянският манастир.

Стотици хиляди българи от цялата страна всяка година посещават този духовен български храм заради чудотворната икона Богородица Троеручица. Ако се възползвате от услугите на къща за гости Почивка с. Черни Осъм, любезните домакини ще ви организират приятна екскурзия до Троянския манастир. Национален парк „Централен Балкан” започва от края на селото с биосферен резерват „Стенето”. Всички любители на природата при хубаво време могат да се разходят сред каньоните на река Куманица и при малко повече късмет да видят някои от горските обитатели. Останалите природни феномени само ще ги изброим : Водната пещера, Хайдушкото игрило, Райчова дупка, Кралимарковата дупка и др.

Last modified on Friday, 11 March 2016 10:41

Where are we

How to find us

Address: Village of Cherni Osam, obl.Lovech, Str. Stadionnaya '- № 4

Tel: +359889247708;

E-mail: pochivka_11@abv.bg

English Speaking Assist - Cell: +359 0889 247 708

Skype - nikol1192009

Последвайте ни !